o Matrixu a Probuzení

Posted by on Led 25, 2016 in Jan Světlák | Komentáře: 3

.

O Matrixu a Probuzení 

.

V posledních letech se často setkáváme zejména v okruhu esoterie, v různých souvislostech, s výrazy “Probuzení” nebo “Matrix” … ovšem nejsem si skutečně jist, zda všichni správně chápou, co je tím myšleno. Všímám si určitých lidí, ohánějících se prohlášením typu – já už jsem probuzený, ale ti ostatní … bla bla bla.. Bohužel z jejich veřejně sdíleného projevu (zejména na sociálních sítích) je však patrné, že to prohlašují pouze proto, aby si v očích ostatních z jejich okruhu dodali jistou důležitost, zejména proto, že mají potřebu druhé poučovat a tak vytváří falešné předpoklady, aby jim druzí naslouchali a tak naplnili svou touhu být důležití. Jejich způsob života však zdaleka neodpovídá naplněním těchto prohlášení.

.

Mnoho lidí je “probuzených”, protože je to “in” a ostatní jsou mimo hru. Jinými slovy, je to opět o soutěžení, o tom jít s módou a trendy, tedy projevu typického ponoření do Matrixu a tím pádem přesnému opaku jejich slov. Další lidé stále touží po probuzení, přičemž sami nevědí, co si pod tím představit a tak věří kdejaké hlouposti.

.

Pojďme se tedy podívat na to, jak to vlastně s tím probuzením a Matrixem je ….

.

Téma Matrixu je velice úzce spojeno se stejnojmeným filmem, který velice podařeným způsobem, ač akční sci-fi film, ve svých asociacích a návaznostech skrytě geniálně podbízí vysvětlení mnohých dějů z našich životů. Je to jedno z děl, která skutečně dokáže pobavit, nadchnout i povzbudit k uvědomění mnoha reálných životních souvislostí. Myšlenkou filmu je, že všichni jsme vtaženi do uměle vykonstruované reality, která má vlastní pravidla a téměř nikdo netuší, že vlastně nežije skutečný život. Tento falešný svět (ve filmu počítačová realita) je pojmenován Matrix. Pointa je o vymanění (probuzení) z falešné reality (Matrixu) a následném poražení celého systému stojícím za Matrixem. Film tu rozebírat momentálně nechci, ovšem stojí za shlédnutí. 

.

Matrixem v našem chápání míníme naši realitu, s omezujícímy a často logicky nepochopitelnými nařízeními, módními trendy, a falešnými společenskými hodnotami, které nás již od narození vymezují a směrují někam, kde ani nechceme být, ale je to samozřejmě potřebné pro “společenské” dobro (těch, co tahají za nitky celého systému). Důkladně propojeným celospolečenským systémem školství, médií, politiky a všeho, co jen může ovlivnit směrování našeho smýšlení a tak i našich životů, jsme omezeni chovat se a posuzovat věci kolem nás tak, jak systém chce, abychom přemýšleli a abychom usilovali o „falešné cetky“. Účelem je zaměstnat naši mysl i vytížit čas našich životů tak, abychom šli s davem a neměli potřebu a prostor přemýšlet, jestli za tím vším, co tu kolem nás je, není náhodou něco více, než je nám předkládáno … anebo jestli je lidský život skutečně pouze o tom – učit se, pracovat, splodit děti a odejít ? … Tedy jako ovce ve stádu jít s davem, kde je to potřeba.

.

Ten symbol ovce je také často znázorňován při zmínce o lidech z Matrixu. Ano, je to výstižné, i když se mi vybavuje i obrázek osla z pohádky Obušku z pytle ven, který má před sebou mrkev na provázku a jde za ní, kamkoliv se nasměruje.  Proč se to děje?  Účelem všeho je ovládoutí masy lidí pár jedinci. Aby to bylo možné, je tu tento důmyslně propracovaný společenský systém, s předem vykonstruovanými ději, zaměstnávající naši pozornost. A tak již od malička je naše uvažování masírováno tím, co nám vtloukají na rozum zprvu rodiče, následně “autority” a když to nepomáhá, tak ti, co třeba i násilně v souladu se zákony, vymáhají dodržování těchto vymezení, až tyto hodnoty buď dobrovolně nebo nedobrovolně přijmeme za své. Jak jsem uvedl, účelem je jít s davem a nepřemýšlet odlišně.

.

Jelikož v tomto směrování (Matrixu) vyrůstáme a přejímáme jej za svůj od malička, možná jen cítíme, že nejsme vnitřně ztotožněni a tak hledáme vnitřní naplnění v rámci toho, co nám Matrix nabízí a umožňuje. Ale ať děláme, co děláme, pocit naplnění nepřichází a nebo jen krátkodobě. A tak hledáme dál a přitom nevíme co. Zde máme další častý výraz pro označení určité skupiny osob – “hledající”. Ač v Matrixu, již vnímají, že je něco jinak a hledají cestu k tomu “probuzení”, nevědí co a kde, ale nevzdávají to a hledají. Až si nakonec dají na základě řady indícií dvě a dvě dohromady. Přeci jen člověk je tvor omylný a tak systém vytvořený lidmi, i když důsledně propracovaný, není dokonalý. Díky těmto chybám v Matrixu najdou hledající souvislosti a při více pochopených sovislostech najdou co hledají – to pochopení. S tímto pochopením nám padají pomyslné klapky z očí, asi tak, jako se hlavnímu hrdinovi filmu Matrix odpojily kabely napojené na tělo a tak se odpojil od systému. My jsme sice stále součástí systému, ovšem již s vlastním rozumem a volbou, zda jít s davem, využívat výhody Matrixu nebo ne, případně které, či se upřímně zasmát určitým snahám systému, pokud vidíte, kam jsou směrovány a o co se skrytě snaží.

… To je probuzení …

Tady mám smutnou zprávu pro ty, co si myslí, že probuzením dosáhnou stavu vyšší dimenze – bohužel ne. I po tzv. probuzení se budete pohybovat zde na naší krásné planetě Zemi společně s ostatními, kterých jste se chtěli zbavit. Váš život bude fyzicky stejný jako dosud, jen věci budete chápat jinak než dříve a než chápe dav ovcí z Matrixu kolem Vás. To samozřejmě opět v souladu s filmem vyvolá řadu asociačních situací, kdy lidé se Vaší jinakosti budou bát, protože se bojí toho, co neznají. Blízcí se Vás budou snažit zachráňovat (zařadit zpět), ale Vy  ve skutečnosti nejste ztraceni, i když sladká nevědomost a šťastný život z předkládaných reklam má hodně co do sebe, kdo by to chtěl zpátky ?  Televizi už stejně nemáte, proč ztrácet čas vlastního života ,sledováním životů jiných a přijímat strachy nám podsouvané.

.

A tak následuje stejný stav jako po fyzickém probuzení – zmatenost, snaha se zorientovat v novém, ač stejném prostředí a s novým chápáním věcí za oponou, hledáte cestu dál. Toto Vaše počínání již většina lidí kolem Vás vůbec nepochopí a tak budete hledat někoho, kdo to má podobně jako Vy,  atd. atd.

To již přeci řada z Vás ví  🙂

.

Ve smyslu filmu Matrix ještě jedno připomenutí: Je mnoho těch, kteří budou systém chránit za každou cenu a nebudete se přestávat divit, co vše je možné, aby došlo k zesměšnění, zkompromitování nebo zastavení vaší činnosti. To ale pouze tehdy, pokud se rozhodnete jít ještě dál – ohrožovat systém …

.

A na závěr jedna rada s myšlenkou – nevěřte všemu, co je Vám předkládáno.

Je mnoho falešných proroků. I když by to bylo krásné, že se někteří velikáni jednou vrátí, nejde to, zákonitosti Vyššího řádu to neumožnují. Jako duše se vrátit můžete, ale pouze do nového těla a za podmínek, které platí pro nás všechny. Píši to proto, že mne udivuje sociální síť hojně zastoupená živými svatými, různými úrovněmi božství a kde čím ještě. Všichni samozřejmě chováním nadřazení a chytří až na půdu. Kdo má zajímavější jméno, je zajímavější pro ostatní atd…

.

Jsme lidé a buďme na to pyšní, díky tomu máme možnosti, které můžeme rozvinout. Všichni Ti s velkými jmény, žijící tu před námi, nám mohli ukázat každý jednu z možných cest. A ukázali … i to, že naše možnosti jsou skutečně fascinující, pokud se nenecháte limitovat tak, jak se to hodí někomu jinému, ať vytvoří systém sebedokonalejší. Ukázali, že těch cest je více. Vždyť tato velká jména z minulosti se stala výjimečná díky svým životům, které žili jinak, než většina lidí kolem nich limitována systémem. Jejich snahou bylo ukázat jim, že to jde a jak toho dosáhnout. A že se to systému ne vždy líbilo nám historie také ukázala. Bohužel pro dobro věci, i historie byla systémem upravena a tak výjimeční lidé se stávali božskými, aby byla patrná jejich božskost, které my ostatní nemůžeme dosáhnout, protože jsme jen lidé, ale můžeme se k nim modlit. A jejich učení je předáváno dál, ale pouze stranou, mimo systém.

A postřeh – za své jméno se nestyděli, nepřejmenovávali se a nepoužívali jména zvučnější a zajímavější … jménem to skutečně není. 

.

Jedno čínské přísloví říká “dokonalý mistr zůstává skryt”. Měli k tomu, zejména dříve, své důvody (systém). Dnes je to o něco benevolentnější a tak nemusí zůstávat skryt, ale používejte prosím rozum  a nepřejímejte vše, co slyšíte. Člověk moudrý chápe souvislosti a dění kolem něj, tyto souvislosti jsou očividné, tedy nemá potřebu komentovat to, co je zřejmé, zůstává tudíž ve své moudrosti mlčenlivý. Člověk smýšlením jednodušší ví o své slabosti a tak aby byl zajímavější, komentuje každou hloupost, které si všimne, aby se cítil důležitější v očích ostatních. Všichni máme vůli svobodnou a tak si vybírejte, komu nasloucháte, je to pouze vaší volbou. 

.

.

Jan Světlák 

Praha 25.1.2016

.

.

.

………………………………………………………………………………….

Veškerá témata, kterým se věnuji ve svých článcích, jsou předmětem teoretických i prakticko-terapeutických částí, zahrnutých v mých kurzech “Vědomá krystallizace I. a II.”

…………………………………………………………………………………
.


.

.

.
.

..

.

3 Komentáře

  1. Monika
    12.5.2016

    Parádní – není co dodat 🙂

    Odpovědět
  2. Kamil Trnka
    25.1.2016

    bez komentáře 😉

    Odpovědět

Napsat komentář

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien