Méněcennost

Posted by on Pro 9, 2017 in Jan Světlák | Žádné komentáře

Cítíš se být méněcenná, méněcenný, podceňuješ se ? …  Ale proč?

Že nejsi krásná ?  Vždyť fyzická krása je věc módy. To co je dnes symbolem krásy by v dřívějších dobách neobstálo a jsem si jist, že v budoucnu bude opět jiný pohled na fyzickou krásu. Tato krása je pomíjivá. Pokud si na ni zakládáš, s přibývajícím věkem Tvůj život bude ztrácet smysl…  Zkus hledat jinou krásu.

Že nejsi bohatá ? Mít peníze je fajn, člověk potřebuje jistoty. Ale …

S narůstajícím bohatstvím budeš čelit mnoha výzvám – do života vstoupí faleš (falešní přátelé, možná falešná láska). Mocná síla peněz Tě bude svádět z cesty Tvého předurčení a pokoušet dělat to, co by jsi jindy nedělala. Opravdu to chceš ?  … Zkus hledat jiné bohatství.

Že nejsi mimořádně inteligentní a nadprůměrně chytrá ?  Ó ano, společnost potřebuje chytré hlavy, ověnčí je tituly a dá na odiv všem. Zajistí jim dobře placenou a prestižní práci, práci pro blaho společnosti, kde svou inteligenci uplatní. Stanou se z nich vědci a odborníci v různých oblastech života. Budou bádat a prozkoumávat veličiny a společenské i mimospolečenské jevy. Stanou se důležitými a společnost na ně bude spoléhat. Ovšem z každé otázky, na kterou naleznou odpověď, vyplyne několik otázek nových, na které bude třeba odpovědět. A tak budou přemýšlet ve dne, v noci, celý život a při tom si pořádně neuvědomí, že jim jejich vlastní život protéká mezi prsty.

Řešení je přitom tak snadné – nepřemýšlet.

Vypnout hlavu a ponořit se do ticha v nich samých, ve kterém jsou odpovědi na všechny otázky. To všemocné ticho má v sobě každý z nás. Fyzicky krásný i nepohledný. Bohatý i chudák. Chytrý i negramotný. V tom tichu jsme si všichni rovni. Není tam nic a přitom je tam všechno. Až po chvíli se něco ozve. Takový zvláštní, ale příjemný pocit. Začne se ozývat to jediné, co určuje skutečnou hodnotu našich životů – srdce. V síle vyzařování dobrotivosti našich srdcí nacházíme vlastní krásu, kterou z nás lidé kolem vnímají. Nacházíme to pravé bohatství života. Na mysl přichází moudré odpovědi na vše, co potřebujeme vědět. Nacházíme i to nejpodstatnější – klíč k životu – nacházíme “Lásku“. Dostavuje se naplnění, zklidnění a jistota ve víře. Víře v to, že život má smysl.

.

Jan Světlák

Karlovy Vary

7.12.2017

………………………………………………………………………………….

Témata, kterým se věnuji ve většině svých článků, jsou předmětem teoretických i prakticko-terapeutických částí, zahrnutých v mých kurzech “Vědomá kristallizace ”

…………………………………………………………………………………
.


.

.

.
.

..

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien