Malé hvězdy intuitivního vidění … Tadeáš a Lukáš

Posted by on Bře 20, 2017 in Intuitivní Vidění | Žádné komentáře

Již delší dobu jsem nepřispěl veřejně dalším videem z našich úspěchů. Těch důvodů je víc – buď nemám souhlas se zveřejněním videí, nebo jsou výsledky podobné těm předchozím. Přesto jsem nastřádal něco málo nového materiálu a opět začnu vytahovat videa z mého archivu.

Dnešní příspěvek je však z aktuálně posledního kurzu a chtěl bych se v něm zmínit o efektech a smyslu kurzů Komissarovy metody.

Vesměs stále narážím na ty samé otázky již od doby, kdy jsme výsledky začali veřejně ukazovat. Dnes se tedy zaměřím na otázky “k čemu je to těm dětem dobré?“  a “můžou se to naučit i dospělí?“

Jsem rád, když se někdo zeptá takto, neboť pouhé vidění v masce bez těchto efektů je pro mne pouhou cirkusovou atrakcí.

Sports Camera

Nejpřínosnější výsledný efekt metody je možnost zlepšení zraku (ne však fyzických očí). U dětí je zlepšení téměř 100% a zhruba v 80% případů jsme schopni dosáhnout vidění srovnatelného s člověkem se zdravým zrakem. I když mají fyzické oči stále handicap v podobě dříve naměřených dioptrií a dalších komplikací, dítě vidí jako zdravý jedinec. Úspěchy máme s krátkozrakostí i dalekozrakostí. Rozhodným faktorem úspěchu je věk, energie a nadšení. I to je důvod, proč je úspěch u dospělých jednoznačně nižší. Tady pozoruji nápravu zraku asi u 20% jedinců, kteří se naučili vidění “našim způsobem”. Vidění dospělých zde již nebudu více rozebírat, neboť moji specifikací je vidění dětí a rozkoukání dospělých si nárokuje autor jako jediná oprávněná osoba.

Dobré vidění však není jedinou devizou komissarovy metody. Časté zpětné reakce rodičů poukazují na zlepšení prospěchu ve škole (zlepšení IQ), lepší soustředěnost a souvislý projev dětí, ale i jejich posílení sebevědomí.

A tady je smysl toho, proč je dobré, aby děti získaly tuto schopnost. Přeci jenom jsou ve vývinu a pokud se naučí zapojovat jinou část mozku než je běžné, tehdy se to promítne ve vývoji jejich osobnosti. Že jsou více nakloněni intuici, která se kolem 12ti let začne projevovat až neskutečným způsobem, je další věc. Ovšem jako každá činnost podléhá výsledek pravidelnosti tréninku, jinak se vytrácí. Takto je to konečně se všemi činnostmi, ve kterých chceme být dobří.

Na videu jsou zachyceni dva mladí muži, kteří můj dětský kurz navštívili v březnu 2017. Na jejich příkladu bych chtěl poukázat na “vidění” u jednoho a “sebedůvěru“ u druhého.

Zachycen je moment hry zvané zrcadlo:

Vidění jsem rozebral výše. Sebedůvěra je jiná věc. Přeci jen jsme stále jako děti zkoušeni, porovnáváni s druhými a zavaleni očekáváním dospělých, ať již rodičů, učitelů, nebo okolím. Vždy se ale poblíž nás najde někdo, kdo je chytřejší, rychlejší, vzornější a dítě hledá možnost, jak ukázat svou výjimečnost hlavně rodičům, kteří jsou pro něho ti nejdůležitější. Častokrát vidím děti, co vzdávají toto hledání a prostě si nevěří.

Na videu vidíte Tadeáška, který překonal svůj zrakový handicap. Před zahájením kurzu rozeznával svým zrakem obrázky z kartiček o velikosti 7×7 cm na vzdálenost max. 1,3 metru. Na konci kurzu stejnou velikost bez problémů viděl přes celou místnost. Video bylo natočeno předposlední den kurzu, kdy ukazoval drobné detaily na vzdálenost 6,5 m.

S Tadeáškem je zachycen Lukášek, který přišel na kurz tak trochu odevzdaně a jen sledoval, jak to ostatním jde. Relativně bez energie, bez motivace. Oproti ostatním v kurzu byl o krok pozadu, což mne velice mrzelo. O problému se sebedůvěrou, jsem se dozvěděl od rodičů. Vše se otočilo v moment, kdy jako první dítě ze skupiny měl možnost ukázat, jak lze s maskou na očích číst. Přeci jen ukázal něco, co ostatní ne a obdivovali jej i všichni přítomní dospělí, protože tohle neumí ani oni. V tu chvíli Lukáškovi narostla křídla a od té doby byl z hlediska energie neutahatelný. Všechny dohnal a lámal rekordy ve vidění i do dálky. Podle zpětné reakce maminky po kurzu sebedůvěra Lukáškovi nechybí a možná by bylo dobré i trochu ubrat 😉 . Sebevědomost dětí můžete z videa vyčíst také.

Nová videa jsou v záloze a věřím, že se brzy dočkáte i dalších dechberoucích záběrů.

Jan Světlák

lektor kurzů
.


.

.

.
.

..

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien