Statistika vděčnosti

Posted by on Led 2, 2017 in Jan Světlák | Žádné komentáře

Statistika vděčnosti

.

Máme za sebou konec roku a vstupujeme do toho dalšího. Pro mnoho z nás je to čas bilancování starých a určování nových předsevzetí. Rád bych sám poukázal na pár faktů a vytažených čísel z různých statistik, která nám dokáží ledacos vypovědět :

– na světě žije 7,4 miliard obyvatel

– více jak tři čtvrtě miliardy lidí nemá přístup k pitné vodě

– zhruba stejný počet obyvatel trpí hladem. Dostatek jídla pro své občany nemá kvůli válkám, suchu či povodním 34 zemí světa. Hlad zabije za rok mnohem víc lidí než AIDS, malárie a cholera dohromady. Každý den umírají stovky tisíc lidí hladem. Jedno ze čtyř dětí na světě jsou díky hladu nedostatečně vyvinuté.

– desetina světa žije za dolar denně

– jen 20% obyvatelstva světa má možnost žít v dostatku

A jak si toho váží ???

například :

– za jeden den lidé utratí 760.000 dolarů za nelegální drogy a světové vlády investují denně 4.5 miliardy dolarů do vyzbrojení svých armád

– na výzkum vesmíru investuje jen USA ročně cca 1,5 miliardy dolarů

Z hlediska naší republiky spadáme do oněch zmíněných 20% obyvatel, kteří žijí v dostatku. Pokud desetina světa žije za dolar denně, potom tedy Čech, pobírající průměrnou mzdu, patří mezi 13 % nejbohatších lidí světa. Navíc je ČR na šestém místě žebříčku nejbezpečnějších zemí světa.

Co dodat ?

Máme každý den přístup k pitné vodě, potravinám z celého světa, oblečení a hojnosti všeho ostatního. Různé druhy zábavy každý den. Máme automobily, plyn, teplou vodu kdy si vzpomeneme. Možnost komunikace s kýmkoliv přes celou planetu. Přátelé, takto se v historii neměli ani bohatí králové.

Dle statistik se odhaduje, že v historii na planetě Zemi žilo celkem 100 miliard lidí. Zkuste se zamyslet, jak lidé zhruba Vašeho společenského postavení žili v různých historických dobách. Ale i jak často země procházely válečnými konflikty. Jen za světových válek, které nebyly z hlediska času zase tak dlouho nazpátek, bylo do konfliktů vtaženo 75% obyvatel světa v 1. SV a 80% ve 2.SV. V té druhé byl odhadovaný počet ztrát a zranění 75% zúčastněných vojáků. Jak dlouho mezi všemi možnými konflikty, mají lidé možnost žít v míru?

Zvažte ty staré doby, co bylo lepší, co horší a možná pochopíte, jak ohromné štěstí máme žít v dnešní době a právě v naší “krásné zemi”. Žijeme v oblasti, kde je dostatek zeleně i vody. Kde známe slunce i sníh. V mírném klimatu bez uragánů, tsunami, silných zemětřesení a dalších velikých radikálních pohrom. Vždy se dá říci, že by to mohlo být lepší, ale je to jen rozmazlené fňukání, pokud si uvědomíte, co se odehrává globálně ve světě, nebo se odehrálo i u nás v průběhu historie. Spoustu věcí bereme jako samozřejmost a chceme víc. Zavíráme oči a ucpáváme uši, ale to realitu nezmění. Připusťme si tahle fakta a možná pochopíme to štěstí, které se nám dostalo, pokud můžeme žít “tady a teď”.

Ty věci a možnosti, které dnes u nás máme, tu nejsou automaticky pro každého. Na místě by měla být skutečně pokora a vděčnost každého z nás. Važme si toho prosím a nepodněcujme agrese, nevyhledávejme důvody k válečným konfliktům a ničení toho, co nám tu zanechali naši předkové. I možnost navštěvovat a poznávat v míru jiné země a kontinenty je mimořádný dar.

Agresivní myšlenky ničí vztahy jednotlivců i národů, demolují, zabíjí , izolují a vyvolávají strach. Pokud má někdo nutnou potřebu válčit, ať si zahraje videohru, ale nevtahuje do svého primitivního myšlení ostatní. Naopak, tak jako láska spojuje dva lidi, láskyplné myšlenky spojují národy a kultury a otevírají možnosti nám všem.

Proto si vážím této možnosti být tu s Vámi a říci svůj názor. Vážím si toho všeho, co tu bylo vybudováno a já do toho mohl přijít. Vážím si pravých hodnot, které lidi spojuje.

Přeji vám co nejkrásnější a nejlaskavější nový rok, plný pokory, vděčnosti, důvodů vážit si svého okolí i života ve všech podobách a … těch správných předsevzetí

.

Jan Světlák

2.1.2017

………………………………………………………………………………….

Témata, kterým se věnuji ve většině svých článků, jsou předmětem teoretických i prakticko-terapeutických částí, zahrnutých v mých kurzech “Vědomá kristallizace ”

…………………………………………………………………………………
.


.

.

.
.

..

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien