Metoda přímého vnímání není jen o dětech s brejličkami – mění život i dospělým.

Dosud jsme zde v našich článcích zveřejňovali videa s dětskými studenty, kteří dokázali získanou schopností z našich kurzů obejít své zrakové handicapy. V těchto videích budeme i nadále pokračovat, ovšem dnes proložíme tento typ příspěvků jedním poněkud odlišně zaměřeným – ukážeme výsledky absolventa kurzu pro dospělé.

Ještě si dovolím malou vsuvku k výsledkům s dětmi – chci poukázat na to, že dětské kurzy nejsou určeny pouze dětem se zrakovou vadou – jsou přístupné všem dětem. U těch se zrakovou vadou jsou však výsledky před a po kurzu více zřetelné a tím i prokazatelnější, z tohoto důvodu zde taková videa převažují.

Často jsem dotazován, zda je úspěšnost dospělých stejná jako u dětí,  kdy a jak budou vidět atd. Děti se učí “vidět novým způsobem”, dospělí se učí “vědět bez použití běžných smyslů”, při kterém se aktivuje centrum vnímání, které je stejné pro vědění i vidění. V tyto dny natáčíme malý videodokument s postřehy dospělých, kteří prošli kurzem a následně popisují změny v jejich životě, tedy jak využívají schopnosti získané aktivovaným centrem mimosmyslového vnímání.

Jako malou upoutávku na připravovaný dokument o našich absolventech zveřejňujeme toto video, ve kterém ukazujeme ženu, která si prošla oběma stupni kurzu pro dospělé. Nejprve přihlásila do kurzu své děti a poté, co viděla jejich posuny a výsledky, rozhodla se dosáhnout stejné úrovně.

Po absolvování kurzu vědění, se Iva dočkala i “rozkoukání” na pokračovacím stupni a dnes může trénovat společně se svými dětmi. A že byla dobrou studentkou, nám ukázala i čtvrt roku po kurzu.

Jak jsem již zmínil, „vidět“ se dospělí učí až v následném (pokračujícím) kurzu, kde jim pomáhá právě již aktivované centrum informačního vnímání z předchozího stupně. Úspěšnost je dána hlavně individuálním nastavením každého studenta, ale i dospělí tu mají šanci odložit brýle a obejít zrakový handicap. První stupeň “vědění” vyučují mimo autora Marka Komissarova i jeho lektoři (včetně mě), druhý stupeň (vidění dospělých) vyučuje pouze autor sám. V tomto roce nás Mark se svým kurzem navštíví v druhé půli příštího měsíce, na další příležitost si budeme muset počkat pravděpodobně do příštího roku.

Těším se na hotový videozáznam s účastníky kurzů, neboť výpovědi byly s odstupem času od jejich absolvování vskutku zajímavé a hlavně mě baví jejich poznatky z pozitivních „vedlejších účinků“, které účastníci zprvu ignorují (zaměřují se na hlavní náplň kurzu) a následně zjišťují, jaké dary se jim dostaly tak nějak mimoděk :).

Jan Světlák – lektor

Napsat komentář

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien